tecnològic PDI

Personal docent i investigador

La Universitat d'Alacant és una universitat fonamentalment presencial. UACloud i Moodle són les plataformes que ajuden el professorat a afegir un suport virtual a aquesta docència presencial. La situació extraordinària per la crisi de la COVID-19 recomana transformar termporalment aquesta docència presencial en virtual. A més de les eines tecnològiques que trobaràs ací, pots consultar la pàgina de suggeriments per a adaptar la docència presencial a docència online.
 
Per a fer-ho amb els mitjans de què disposa la UA, s'han preparat aquestes pautes d'ajuda per al professorat. Consulta sovint la pàgina, perquè la informació va ampliant-se.
 
 • Comunica't amb el Departament per si hi ha alguna informació que has de tenir en compte per al període de suspensió de l'activitat.
 • Pensa quins materials necessitaràs per a treballar des de casa. Fes-ne una còpia. Mira l'apartat de còpia de materials.
 • Comprova que tens l'equip i els requisits tecnològics segons el que pugues necessitar: espai lliure d'emmagatzematge, micròfon, webcam, aplicacions, connexió a internet suficient...
 • Si és la primera volta que utilitzes l'ensenyament online, pots tenir en compte els suggeriments per a adaptar la docència presencial a docència online.
 • Planifica com resoldràs la teua docència per al període de suspensió de classes presencials i valora que és possible que el període s'allargue.
  • Pràctiques entregables: mecanismes de lliurament, terminis...
  • Activitats: plataforma (enllaç a l'apartat) en què estaran disponibles, feedback...
  • Participació del grup: si és un apartat important en la teua assignatura, valora les eines que et permeten fomentar la participació online.
  • Materials per a seguir l'assignatura: plataforma en què estaran disponibles, cronograma...
  • Contacte amb els alumnes: horaris i condicions d'atenció online, temps de resposta previst, mecanismes per a resolució de dubtes...
  • Aspectes d'accessibilitat si tens alumnes amb aquest perfil. Pots fer les consultes pertinents en el formulari d'ajuda en accessibilitat.
 • Planifica com comunicaràs als alumnes el nou pla docent per a aquests dies. Tens diverses eines disponibles en l'apartat de Comunicació amb els alumnes.
 • Per a aquest període, valora les eines que et plantegem en l'apartat d'Aplicacions recomanades i selecciona les que siguen més familiars per a tu i per als alumnes. Incorpora noves eines només en cas que siga necessari.
 • Les eines institucionals per a vehicular la docència són UACloud o Moodle.
 • Neteja el correu de la UA per a disposar d'espai en la bústia.

L'ús de Moodle com a plataforma per a la docència s'ha incrementat quasi un 150% en aquesta situació excepcional. Hem preparat una pàgina amb vídeos d'ajuda per a facilitar-te l'adaptació i traure-li el millor rendiment a Moodle.

 • Anuncis UACloud: notifica el que necessites als alumnes a través de la targeta d'Anuncis d'UACloud. També apareixerà un avís en la campaneta d'UACloud i arribarà una notificació als alumnes que tinguen instal·lada l'appUA. Consulta l'ajuda per a publicar anuncis a l'alumnat.
 • Missatges: es poden enviar missatges individuals a alumnes concrets. Arriba una notificació als alumnes que tinguen instal·lada l'app. Consulta l'ajuda per a usar Missatges d'UACloud.
 • Fòrum d'avisos de Moodle: si uses Moodle, tens l'opció de llançar avisos a tots els alumnes matriculats en l'assignatura.
 • Llista de correu: pots crear una llista de correu amb els teus alumnes a través de “Grups de treball” en UACloud. Consulta l'ajuda per a la creació de grups de treball en UACloud.
 • Tutories UA: els alumnes poden contactar amb tu per tutories escrites. Recorda activar esta opció si no la tens activa. També pots activar les videotutories. Consulta l'ajuda per a Tutories.

 • Debats UACloud: pots crear i moderar fòrums de dubtes amb els teus alumnes des de la targeta corresponent d'UACloud. Pots consultar l'ajuda sobre Debats d'UACloud.

Per a disposar dels documents de treball que necessites a casa, pots elegir alguna d'aquestes opcions.

 • UADrive: pots guardar fitxers en UADrive. L'espai és restringit, però els fitxers s'allotgen en els servidors de la UA. Després podràs publicar-los com a materials docents perquè els alumnes els descarreguen des de Materials Docents. Consulta l'ajuda sobre UADrive.

 • Google Drive: si tens un compte GCloud de la UA, pots pujar els fitxers i les carpetes a Google Drive en web o sincronitzar-los automàticament amb l'aplicació Google Backup & Sync. Tens espai il·limitat. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA. Consulta aquest taller per a aprendre com funcionar amb Google Drive.
 • OneDrive: si tens un compte MSCloud de la UA, pots pujar els fitxers i les carpetes a OneDrive en web o sincronitzar-los automàticament amb l'aplicació OneDrive. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  (1TB inicial) Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA.
 • Red UA: permet accedir a l'aula d'informàtica virtual (per a utilitzar les llicències disponibles de programari instal·lat en aules d'informàtica), als recursos electrònics de la Biblioteca Universitària, a les bases de dades documentals locals de la UA i al gestor bibliogràfic Reference Manager.
 • VPN: permet que un equip extern passe a formar part de la xarxa corporativa i puga accedir als recursos de la UA com si estiguera dins del campus.

Consulta la informació detallada d'aquests serveis en la pàgina sobre accés extern als recursos de la UA.

 
Gravació de vídeo

 

 1. Screencast-o-matic: grava la pantalla de l'ordinador, posa-li veu i genera un vídeo de manera senzilla. Penja-ho després en Vértice d'UACloud o en el teu canal de Youtube. I si vols afinar, té un editor fàcil i intuïtiu per a deixar una gravació d'alta qualitat. Segueix els videotutorials per a gravar en Screencast-o-matic i, després, els videotutorials per a editar. Llicències de la UA limitades. Consulta la infografia de com funciona imatge  pdf  Actualitzat 22-3-20
 2. OBS: molt potent, per a usuaris més avançats, però fàcil de configurar si segueixes el videotutorial. Penja després el resultat en Vértice d'UACloud o en el teu canal de Youtube. Segueix els videotutorials per a gravar en OBS. Programa gratuït. Nou 18-3-20
 3. Openboard: una aplicació que ens permet obrir una pissarra en l'ordinador i gravar tot el que hi fem per a generar un vídeo. Penja després el resultat en Vértice d'UACloud o en el teu canal de Youtube. Pots descarregar-la en la pàgina d'OpenboardNou 18-3-20
 4. Powerpoint: si tens instal·lat Office, pots gravar vídeos amb veu des de Powerpoint. Ací tens un tutorialActualitzat 24-3-20

Quan tingues els vídeos creats, puja'ls a una plataforma. Utilitza Vértice per a poder incorporar-los com a materials a UADrive i compartir-los amb els teus alumnes. També pots elegir usar Youtube des del teu compte de GCloud, però no podràs incorporar-los com a materials docents a UADrive directament. Actualitzat 26-3-20

Llig les preguntes freqüents sobre gravació de vídeo que t'hem preparat. Nou 21-3-20

Consulta les recomanacions de protecció de dades si graves vídeos en què isquen altres persones. Nou 22-3-20

 
Videoconferències

 

 • Meet: si tens un compte GCloud de la UA, pots usar Google Meet per a fer videoconferències. No has d'instal·lar cap aplicació, perquè funciona per web i només has de proporcionar un enllaç als participants. Pots gravar la videoconferència. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA. Consulta la infografia en imatge o pdf per a veure com funciona. 

Amb els nous canvis que ha implantat Google en Meet, els alumnes han de tenir compte de GCloud per a accedir a través de l'enllaç que proporciona el professor/a sense sol·licitar-li autorització. Si no tenen compte, hauran de sol·licitar accés quan entren i el professor/a haurà d'acceptar-los. Així s'evita la presència de persones no identificades. Actualitzat 10-4-20

 • Teams: si tens un compte MSCloud de la UA, pots usar Microsoft Teams per a fer una videoconferència amb diversos participants. Pots gravar la videoconferència. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UAProblemes de servidors actualment
 • Adobe Connect: pots accedir a una sala de videoconferència en la targeta de Vértice, en UACloud. Hauràs d'instal·lar alguns paquets en l'ordinador abans de poder crear o unir-te a la videoconferència.

Per a més informació, consulta la web sobre reunió, gravació o difusió de vídeos de la UA.

Consulta les recomanacions de protecció de dades per a les videoconferències. Nou 22-3-20

 
Videostreaming

 

 • Youtube: si tens un compte GCloud de la UA, pots usar Youtube per a emetre en directe des de l'ordinador amb una webcam. També pots posar a disposició dels alumnes un vídeo gravat prèviament amb un dispositiu mòbil o també en l'ordinador. Tens espai il·limitat per als vídeos. Necessites facilitar l'enllaç del vídeo o de l'emissió en directe als alumnes. No cal instal·lar cap aplicació. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA
 
Discussió online

 

 • Debats UACloud: pots crear i moderar fòrums de discussió amb els teus alumnes des de la targeta corresponent d'UACloud. Pots consultar l'ajuda sobre Debats d'UACloud.

 • Fòrums de Moodle: pots crear i moderar fòrums de discussió amb els teus alumnes en Moodle si la teua assignatura disposa d'accés a la plataforma. Pots consultar l'ajuda sobre MoodleUA.
 
Avaluació i pràctiques

 

 
Antiplagi

 

 
Compartir materials

 

 • UADrive d'UACloud: pots penjar fitxers per als alumnes o per a compartir amb altres companys en UADrive. Si els comparteixes amb els alumnes de les teues assignatures, els veuran en Materials docents. Pots consultar l'ajuda sobre UADrive.

 • Moodle: pots penjar fitxers per als alumnes de les teues assignatures en Moodle si les tens donades d'alta en la plataforma. Pots consultar l'ajuda sobre MoodleUA. Si encara no tens la teua assignatura en Moodle, dona-la d'altaActualitzat 22-3-20
 • Google Drive: si tens un compte GCloud de la UA, pots pujar fitxers o carpetes a Google Drive i compartir-los amb alumnes o companys. Tens espai il·limitat. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA. Aprén com funciona en aquest taller de Google Drive.
 • Microsoft OneDrive: si tens un compte MSCloud de la UA, pots pujar fitxers o carpetes a Google Drive i compartir-los amb alumnes o companys. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  (1TB inicial) Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA.
 • Google Classroom: plataforma per a gestionar les classes intuïtiva i connectada amb Google Drive. Accessible amb el compte GCloud. Pots consultar aquest curs de Google Classroom. Algunes funcionalitats han canviat! Nou 16-3-20
 
Suite ofimàtica

 

 • Google Drive: suite ofimàtica completa en web si tens compte GCloud. No cal instal·lar aplicacions i funciona amb el navegador. Permet l'edició col·laborativa. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA. Aprén com funciona en aquest taller de Google Drive.
 • Office 365: suite ofimàtica completa si tens compte MSCloud. Es pot instal·lar en 5 ordinadors i en 5 dispositius mòbils diferents. També té accés a una versió en línia del paquet que permet l'edició col·laborativa. Si no t'has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud. Consulta l'ajuda sobre Serveis Externs de la UA.
 • LibreOffice: suite ofimàtica completa de codi lliure i gratuïta amb editor de textos, full de càlcul, base de dades, presentació de diapositives, etc. Pots descarregar-la des de la web de Libreoffice

Pots consultar altres aplicacions per a docència que no estan sota el paraigua de la UA en la pàgina de recursos en línia per a la docència de l'ICE.

 • Webmail: podràs consultar els correus que no tingues arxivats en l’ordinador. 
 • GCloud:  si tens compte GCloud, pots utilitzar el correu de GCloud. Pots readreçar el correu UA des del Webmail. Atenció, perquè no podràs consultar el correu que tingues arxivat en l’ordinador si no el puges al compte de GCloud. Si no t’has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l’ajuda sobre Serveis Externs de la UA. Pots aprendre com funciona Gmail en GCloud en aquest taller.
 • MSCloud:  si tens compte MSCloud, pots utilitzar el correu de MSCloud. Pots readreçar el correu UA des del webmail. Atenció, perquè no podràs consultar el correu que tingues arxivat en l’ordinador si no el puges al compte de MSCloud. Si no t’has creat el compte, pots fer-ho des de la targeta de Serveis Externs en UACloud.  Consulta l’ajuda sobre Serveis Externs de la UA

A causa de la situació excepcional, que està saturant el servei, qualsevol altre mitjà de contacte per a sol·licitar suport tècnic no serà considerat via prioritària.

 • CAU: 965909393 Via no prioritària

L'atenció telefònica serà secundària respecte a la resposta als formularis de petició d'ajuda.

 • Tens la informació necessària a casa (documents de treball, fitxers...)
 • Tens l’equip tecnològic necessari a casa (dispositius, connexió i aplicacions).
 • Has comunicat la nova estratègia per a aquest període als alumnes.
 • Has definit els nous canals de comunicació amb els alumnes.
 • Tens les dades de contacte dels centres d’ajuda de la UA per si els necessites (secretaries de centre, CAU, Servei d’Informació...).